Miten ottaa huoli puheeksi? Miten linjata seurakunnan yhteiset toimintakäytännöt päihteiden vastaisessa työssä?
Kouluttajina Katriina Nokireki Pesäpuu ry, Kirsi Eskola Kirkkopalvelut ry. Lisäksi tutustumme Kokkolan seurakuntayhtymässä laadittuun päihdestrategiaan Mari Lehtiheimon kanssa.
Tässä webinaarissa tarkastelaan prosessia, jossa työtekijöiltä ja seurakuntalaisilta kerättäisiin havaintoja ja arviointitietoa työn suunnittelun ja resurssien jakamista sekä palveluiden kehittämistä varten.
Webinaari jakautuu kahteen tarkastelukulmaan:
1. Palaute
-seurakuntalaisten palautteella voi hahmotella toimenpiteitä työn suuntaamiseksi tämän ajan haasteisiin. Se tarkoittaa seurakunnan palveluiden laadusta ja osuvuudesta käytävää keskustelua. Palaute on kuitenkin oltava systemaattista. Sen luonne on yksisuuntainen. Siksi sen pohjalta on käytävä työyhteisön sisällä keskustelua.
2. Dialogi
-seurakunnassa käydään laajaa ja tavoittavaa vuoropuhelua päivittäin. Miten tuoda tämä dialogi myös kehittämistyössä näkyviin? Organisaation sisäisellä vuoropuhelulla ja dialogilla voi tukea työntekijöiden osallisuutta toimintakulttuurin muutoksessa.
Muutokset toimintaympäristössä nostavat esiin seurakunnan kommunikaation tarpeen. Vuoropuhelua tarvitaan sekä suhteessa toisiin seurakuntiin, seurakuntalaisiin ja kuntalaisiin, jotka eivät ole kirkonjäseniä.
Työn arviointikulttuuria tulisi kehittää aktiivisesti, niin että seurakunta kuulisi aiempaa paremmin seurakuntalaisten ja ympäröivän yhteiskunnan viestit. Webinaarissa mukana kasvatuksen hiippakuntasihteeri, Kohdataan-hankkeen työyhteisökehittäjä Saija Kronqvist ja projektipäällikkö Hannele Heinonen.
Polku, eli miten rakentaa kasvatuksen polkua yhdessä seurakuntalaisten kanssa? Kirkossa valmistellaan Polkumateriaalia. Vaikka Polku on viitoitettu ja yhteinen, kulkee jokainen seurakuntalainen polkua itsenäisesti, itse kokien ja tehden. Miten lapset, nuoret ja perheet saavat olla osallisia? Keillä kaikilla on aito mahdollisuus osallistua ideointiin, suunnitteluun, valmisteluun ja toteuttamiseen? Voidaanko suunnittelussa hyödyntää eri-ikäisten vastuuryhmiä?
Sirpa Karjalainen, vno, Kokkolan suomalainen seurakunta kertoo, mikä kutsuu Polulle. Nina Oksanen, vno, Raahen seurakunnasta tarkastelee Polkua paikallisseurakunnassa. Saija Kronqvist hiippakunnasta haastaa kysymään keitä tulisi kutsua mukaan Polun ideointiin? Markku Autio kertoo, miten Lasten ja nuorten keskus on mukana Polulla. Webinaarin jälkeen jatkui vertaiskeskustelu, jossa Polun kysymyksiä pohdittiin kollegoiden kanssa.
Kasvatuksen itu 17.9.
1. Behind the scenes- Eli miten Oulun seurakunnat lähtivät tuottamaan Pikku Kirkkonen-youtube-videoita. Kuulemme, miten koko yhtymän laajuinen yhteinen ponnistus pikku Kirkkonen -videosarja sai alkunsa ja miten prosessi eteni. Pikku kirkkosen prosessia esittelevät varhaiskasvatuksen ohjaaja Maaret Sulkala, perhetyönsihteeri Anu Suomalainen ja seurakuntapastori Iida Glumoff Oulujoen seurakunnasta, sekä kokemuksiaan jakavat varhaiskasvatuksen ohjaajat Outi Palokangas ja Marjaana Lassi. Tärkeää on tehdä videoiden julkaisusuunnitelma, jakaa vastuu, etsiä riittävä tuki mm. kuvaamiseen ja editointiin. Aikaa tulee varata noin puolen työpäivän verran. Suunnitteluun menee noin 1h, kuvaamiseen tilanteesta riippuen muutama kymmenen minuuttia, mutta jälkikäsittely (puheen äänittäminen, leikkaaminen jne) voi viedä useamman tunnin.
Pikku kirkkosen kohdalla on koettu, että kaikkien seurakuntien yhteinen videosarja tuo lisää laatua tekemiseen. Uusi video julkaistaan viikoittain torstaisin klo 10. Säännöllisyys julkaisemisessa vakiinnuttaa vastaanottajakuntaa.
Kasvatuksen idussa katsottiin tämä video sämpylöiden leipomisesta ja ruokarukouksesta: https://www.youtube.com/watch?v=tm_PRzBL2ds. Anita Ahtiainen, lastenkirkkomedian päätoimittaja, kiitti kuvausta, joka toi esiin lasten aktiivisuuden leipomisessa. Videolla näytettiin myös, miten sämpylöiden paistuessa kerholaisilla oli aikaa laskea liukumäkeä. Ruokailuhetkeen sisältyi ruokarukous. Anita Ahtiainen tiedusteli, voisivatko lapset olla mukana tekemässä leikkaamiseen liittyviä valintoja? Voisiko heidän näkökulmiaan kuulla valmiin videon äärellä?
2. Lastenkirkkopaja, jossa seurakuntia ja seurakuntalaisia kutsutaan mukaan luomaan mediasisältöjä sekä tuottaman joulunajalle yhteistä joulukalenteria. Yhtenä toimintamuotona ovat lastentoimitukset, joissa lasten ääni tulee kuuluviin.
Lastenkirkko-media on 3-8-vuotiaille suunnattua ja turvallisesti kristillistä. Lastenkirkko-mediaa julkaisee Lasten ja nuorten keskus ry, jonka toiminnan tarkoituksena on tukea lapsen ja nuoren kokonaisvaltaista kasvua ja osallisuutta, kehittää ja palvella evankelis-luterilaisissa seurakunnissa toteutuvaa lapsi-, varhaisnuoriso- ja nuorisotyötä, järjestää tavoitteiden mukaista toimintaa vaikuttaa lasten, nuorten ja heidän perheidensä hyvän elämän edellytyksiin kirkossa ja yhteiskunnassa. www.lastenkirkko.fi
Vieraana mm. pastori Iida Glumoff, varhaiskasvatuksenohjaaja Maaret Sulkala perhetyön sihteeri Anu Suomalainen sekä Lastenkirkosta Anita Ahtiainen.
Kasvatuksen itu-TEAMS kokouksessa on ajankohtaisia tietoiskuja ja vertaiskeskustelua, jossa työn kysymyksiä voi pohtia kollegoiden kanssa. Lisätietoa saija.kronqvist@evl.fi ja markku.autio@lastenjanuortenkeskus.fi. Koulutusasioissa toimistosihteerinä syksyn ajan toimii aino.hartikka@evl.fi.
Seuraavat webinaarit:
to 15.10. klo 13-14 Kasvatuksen itu: Polku, eli miten rakentaa kasvatuksen polkua yhdessä seurakuntalaisten kanssa? Kirkossa valmistellaan Polkumateriaalia.
Vaikka Polku on viitoitettu ja yhteinen, kulkee jokainen seurakuntalainen sitä kuitenkin itsenäisesti, itse kokien ja tehden. Miten lapset, nuoret ja perheet saavat ollaosallisia? Keillä kaikilla on aito mahdollisuus osallistua ideointiin, suunnitteluun, valmisteluun ja toteuttamiseen? Voidaanko suunnittelussa hyödyntää eri-ikäisten vastuuryhmiä?
to 12.11. klo 13-14 Kasvatuksen itu: Verkostoideointi. Jäsennetään syyskauden ajankohtaisia teemoja keskustellen.